”I min värld existerar inte kompispris. Business är business”

Som egenanställd och frilansande konsult har du ofta friheten att bestämma över din egen tid och lyxen att både välja och välja bort uppdrag. Men oavsett om man jobbar med Front-end, Back-end, UX design eller något helt annat kan det vara svårt att sätta pris på sin tid och sin kompetens.

Projekten som en frilansande konsult anlitas för är varierande både i tid och upplägg. Vissa företag tar in frilansare med spetskompetens för snabba åtgärder medan andra lägger längre projekt utanför den fasta arbetsstaben, vilket också kan spela stor roll när det kommer till prissättning. Det finns många parametrar att ta hänsyn till när frilansare ska sätta sin lön. Vi har pratat med Carine som frilansar i Stockholm inom UX-design och Service Design sedan 3 år tillbaka. 

Hur vet du vad du ska ta betalt när du blir erbjuden ett uppdrag?  

– Jag brukar lägga ner ganska mycket tid på att jämföra vad en byrå tar betalt och sedan lägger jag mig snäppet under det i pris. Jag kollar även i olika nätverk och ber om råd kring vad man bör ta betalt för liknande jobb. 

Brukar du ge ett timarvode eller sätter du en prislapp för hela projektet?

– Ofta arbetar jag med projekt som stäcker sig över tid, åtminstone några månader. Därför brukar jag sätta en prislapp för hela projektet, men jag ser alltid till att diskutera med kunden ungefär hur många timmar jag uppskattar att jag kommer lägga på projektet. Det är viktigt att förväntningarna är rätt från början. 

”I min värld existerar inte kompispris. Jag kan göra vissa jobb probono om det är för något speciellt t.ex. välgörenhet. Men business är business.”

Hur funkar det med kompispris, existerar det?

– I min värld existerar inte kompispris. Jag kan göra vissa jobb probono om det är för något speciellt t.ex. välgörenhet. Men business är business. Det kan såklart finnas undantag, om ett jobb skulle leda till ett längre samarbete har det hänt att jag rabatterat mitt ordinarie pris.

Skiljer din prissättning sig mycket från det första uppdraget du tog dig an om man jämför med din prissättning idag, ett par år senare?

 Jag har gått upp lite i pris sedan jag började frilansa, mest på grund av att jag har börjat förstå värdet på mina tjänster och marknaden betydligt bättre, inte nödvändigtvis för att jag har fått mer erfarenhet. 

Vad är det svåraste med att prissätta sin egen tid och sin egen kompetens? 

– Det som är svårt är att man känner sig stressad att ligga för högt i pris trots att man vet att man är värd det. Ibland är det även svårt att få arbetsgivaren att förstå hur mycket jobb, erfarenhet och tid som ligger bakom vissa uppdrag. Man kanske tycker att en viss summa är mycket för en timmes arbete, och det kanske är det, men det som inte faktureras är den erfarenhet som gjort att man dels kan genomföra det med kvalitet och med ett visst tempo.

 

Vi på Cool Company får ofta frågor från våra egenanställda kring lön och prissättning. Som en hjälp på traven har vi tagit fram Lönebarometern där våra egenanställda kan jämföra vad man som frilansare ska ta betalt per timme för att nå samma månadslön som om man vore fast anställd. Så att man åtminstone inte tar för lite betalt. 

You might also be interested in…

Jobba hemifrån

Jobba hemifrån

Våra 5 bästa tips för att få till ett hemmakontor Många frilansare och konsulter jobbar hemifrån, antingen heltid ...
Viktig information till samtliga Egenanställda gällande Coronaviruset (COVID-19)

Viktig information till samtliga Egenanställda gällande Coronaviruset (COVID-19)

Den 11 mars skickade vi ut ett nyhetsbrev till er, våra Egenanställda, att följa anvisningar och rekommendationer ...
”Det måste få rymmas mycket i en person”

”Det måste få rymmas mycket i en person”

Hanna Rosell om att kombinera sin privata och professionella persona i sociala medier. Tweets, stories, posts, ...
Skulle någon idag säga ”jag har gjort film i 20 år” svarar vår generation ”varför då?”

Skulle någon idag säga ”jag har gjort film i 20 år” svarar vår generation ”varför då?”

Millennials. Generationen som växer upp samtidigt som sociala medier exploderar och hela mobiltelefonens betydelse ...