My Cool Story: Therese Eriksson

Berätta, vad är din roll i frilansvärlden?
Jag driver sedan 2018, bredvid min heltidsanställning som Varumärkeschef på IT-konsultbolaget Consid, Your Occasion där jag konsultar inom kommunikation, event-och bröllopsplanering.

Hur hamnade du där? 
Hösten 2017 var jag bröllopsplanerare för Malin och Sigge Eklunds Re-marriage där de ”gifte om sig” på Rosendals Trädgård och firade 10 år som gifta. Jag tyckte det var så otroligt roligt och bestämde mig efter det för att skapa en hemsida och ett instagramkonto för att kunna ta mig an 1-2 liknande uppdrag per år. Resultatet blev Your Occasion där jag idag dels planerar födelsedagsfesters och är kommunikationskonsult för en högskola.

Vad skulle du säga är det som tilltalar dig mest med frilansandet?
Att få göra något jag tycker är väldigt roligt och samtidigt kunna ta betalt för det. Att min kunskap värderas och kommer till användning och uppskattas av andra. Inget krångel bara kul!

Vad upplever du är mest utmanande med frilansande? 
Att våga ta betalt. Det blir lätt att man blir en Ja-sägare och duktig flicka som bara ska lösa allt (och lite till), vilket oftast och ibland överstiger det man kommit överens med kunden om från början.

Om vi blickar framåt 10 år, var i frilansvärlden är du då? 
Då hoppas jag att jag har gjort fler bröllop. Kanske något större! Det skulle vara kul att ta sig an ett tre-dagars 250 personers bröllop. Men min ambition är inte att göra detta på heltid, utan att fortsätta med det vid sidan av för att det är roligt.

Varför har just du valt att fakturera utan företag istället för att starta företag?
Eftersom jag gör det vid sidan av mitt vanliga heltidsjobb vill jag inte lägga tid på administrativt arbete som man måste göra om man har ett eget bolag. Cool Company har varit helt perfekt för mig och den situationen jag är i, där det enda jag behöver göra är att skicka iväg en faktura en gång i månaden.

Har du något tips till andra som funderar på att frilansa? 
Kör bara! Jag tror det är många som funderar och har bra idéer men som aldrig genomför det. Börja i små steg men framför allt – gör det bara. Det är inte så svårt som man tror.

Något annat du vill lägga till?
Glöm inte att ha roligt. Nyckeln till frilans tror jag är att man brinner för det man gör och tycker det är kul. Då ordnar sig resten. Klyschigt kanske men sant!