Jobba efter pensionen – hör frilansarnas röster

Alla vill inte sluta jobba från en dag till en annan. Idag väljer många att fortsätta jobba på ett eller annat sätt även när pensionsåldern är passerad. Vissa fortsätter att jobba på heltid, andra går ner i timmar eller jobbar uppdragsbaserat när lusten, orken och viljan finns där.

För att ta reda på mer och inspireras av de anledningar som finns till att en hel del svenskar väljer att fortsätta jobba efter pensionen har vi pratat med några som gör just det!

Inger Stähring-Holmberg

– Jag blir 71 år i sommar och har hela mitt liv varit lärare, först i musik, sen blev det även svenska och spanska. Sedan tolv års ålder har jag spelat och sjungit, bland annat i Country Road som var rätt stora på 70-talet. Vi var till och med i Nashville och spelade! De senaste 42 åren har jag sjungit i Två Tjejer, vi spelar och sjunger 50- 60- och 70-tals musik, schlager, country, dansband, ja, det mesta.


– När det 2019 var dags att gå i pension från Kumlaby skola skulle jag fortsätta ha lite spanska i en annan skola. Det visade sig dock att jag började vikariera i nästan alla ämnen och under pandemin jobbade jag i princip heltid.

Förra vårterminen bestämde jag mig till sist för att sluta i skolan, men resultatet blev annorlunda. Jag har lektioner i spanska på båda skolorna och har dragit igång ett musikalprojekt, dessutom spelar jag även saxofon i olika blåsorkestrar och storband.

Vi, Två Tjejer, fick förfrågningar om att spela på olika sätllen för PRO, men eftersom min kollega är lite yngre än jag och jobbar heltid fungerade det inte. Då beslöt jag mig för att ge mig ut ensam och underhålla och det har jag inte ångrat en sekund! Det är så underbart, när jag framför en massa gamla godingar som aldrig spelas på radion sjunger hela publiken med och då blir man så himla glad. 

Eftersom jag aldrig haft egen firma eller F-skatt, fick jag tips om Cool Company. Det har fungerat jättebra, även om det blir lite skrivande och rapporterande. Jag kan verkligen rekommendera andra som har samma intresse att våga ge sig ut och underhålla. Det är så trevligt och tacksamt!

Jag har lyckats med rätt mycket i livet, men misslyckats med att vara pensionär. När orken och lusten finns, varför ska man då lägga av?

Thomas Carter

– Idag arbetar jag på FEI, Företagsekonomiska Institutet, som senior rådgivare. Jag jobbar bland annat med kursadministration för våra akademiska kurser och framförallt med uppdragsutbildningen till fastighetsmäklare. Jag arbetar även som lärare, där jag berättar om min tidigare arbetsgivare Fastighetsmäklarinspektionen där jag var kommunikationsansvarig i nio år.

Det är så att en anställning i statens tjänst tar slut när man uppnår 67 års ålder, och då bytte jag till FEI istället. Jag började som konsult som både lärare och för att stödja VD:n i kommunikationsfrågor. Sedermera valde jag en anställning på 90 procent, som i slutet av 2022 ökade till 100 procent.

Dessutom har jag ett konsultuppdrag för Tillsynsforum, ett nätverk för Sveriges tillsynsmyndigheter, där jag bistår med support i samband med att anordna en årlig konferens. 

Jag tycker verkligen om att jobba trots att den biologiska åldern säger något annat, jag blir 74 till sommaren. Sen har jag förstås mina härliga barnbarn som jag träffar så mycket som möjligt. Jag tycker att det koncept som Cool Company erbjuder är synnerligen bra.

”Age is a matter of mind and if you don’t mind it, it doesn’t matter.”

Pamela Lund Bergström

– Jag har en lång yrkeserfarenhet inom olika områden och har alltid arbetat med människor inom olika verksamheter, som t.e.x. verksamhetsstöd, organisationsförändringar och förhandlingar. De senaste åren har jag arbetat som personalchef och personaldirektör inom det statliga området, d.v.s. myndigheter, HR har alltid legat mig varmt om hjärtat!

Jag gick i pension 2017. Det var en stor omställning och jag saknade mitt jobb, kollegor och det sammanhang som arbetsuppgifterna och en arbetsplats innebär. Jag blev frilansare under den senare delen av 2017 då jag hade kommit fram till att jag inte var klar med jobbandet och inte redo för pensionärslivet ännu.

Min önskan var att inte arbeta heltid i mina uppdrag, det hade jag ju gjort i princip hela yrkeslivet. Tanken var att växla ner och göra en smidig övergång till lediga dagar.

Jag har tagit uppdrag som varit på deltid och tidsbegränsade med möjlighet till sommaruppehåll. och även haft möjlighet att välja såna uppdrag som utmanat mig, som innehöll arbetsuppgifter som jag har stort intresse för. Jag arbetade t.ex. inom en stiftelse vilket är mycket annorlunda mot myndighetsarbetet, det var jätteroligt och lärorikt. Jag gick även in i en svår arbetsrättslig utredning. Högt och lågt, men jag hade fokus på att ha roligt! Dessutom möter jag ju kollegor som är yngre än vad jag är, vilket är så roligt och lärorikt.

Var inte rädd för att göra något annat och välj kräset med vad och för vem du vill jobba! Det ska ge både dig och arbetsgivaren bra resultat. Det finns massor av bra kompetens och erfarenhet bland oss 65-plussare för arbetsgivare att ta vara på.

Man kan ju tro att det är krångligt att jobba som frilans vad gäller det administrativa. Fakturor, skatter, ska man starta företag eller hur fungerar det? Men jag hittade Cool Company och det är så enkelt att få all service därifrån!

Rekommenderade inlägg

Är du nyfiken på att fortsätta jobba efter pensionen?

Det finns många sätt att göra det på, ett sätt är att jobba som pensionär och fakturera genom oss på Cool Company. Läs gärna mer om hur det fungerar med oss, och ta del av Frilansrapporten 2023 där vi samlar fler insikter från svenska frilansare.