Työlupa Ruotsissa

Vårt erbjudande

Suunnitteletko muuttoa Ruotsiin? Oletko jostakin syystä tulossa Ruotsiin ja tarkoituksenasi on jäädä asumaan maahan? Niiden henkilöiden, jotka eivät ole EU-/ETA-maan kansalaisia, on tärkeää tarkastaa mitä vaaditaan, jotta voit tulla Ruotsiin ja työskennellä maassa.

Käymme tässä läpi työluvan, ruotsalaisen henkilötunnuksen ja väliaikaisen henkilönumeron hankkimisen.

Mikä on työlupa?

EU-/ETA-maiden kansalaiset eivät tarvitse ruotsalaista työlupaa, sillä heillä on oleskeluoikeus Ruotsissa. Jos et ole EU-/ETA-maan kansalainen, sinun on haettava työlupaa ennen kuin lähdet Ruotsiin työskentelemään. Työlupa oikeuttaa asumiseen ja työskentelyyn Ruotsissa.

Mitä työluvan saaminen edellyttää?

Jotta saat ruotsalaisen työluvan, sinun on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytesi passilla sekä todentamaan, että sinulla on työpaikka, saat kohtuullista palkkaa ja sinut on vakuutettu.

Kuinka työlupaa haetaan?

Työlupaa haetaan Ruotsin migraatiovirastolta. Hakemus on helpoin tehdä viraston verkkosivustolla, jolta löytyy myös tarpeelliset tiedot ruotsalaisen työluvan hakemisesta. Lue lisää viraston sivuilta.

A middle eastern man is helping his son with his school work in their living room at home.

Henkilötunnus ja väliaikainen henkilönumero

Henkilötunnus ja väliaikainen henkilönumero (samordningsnummer) ovat kaksi eri henkilötunnistetta, joita Ruotsissa käytetään esimerkiksi viranomaisten ja terveydenhuollon kanssa asioidessa.

Jos suunnittelet asuvasi ja työskenteleväsi Ruotsissa pidempään kuin vuoden, sinut täytyy useimmiten lisätä väestörekisteriin, ja tässä yhteydessä saat ruotsalaisen henkilötunnuksen. Väestörekisteri toimii Veroviraston kautta, eikä henkilötunnusta tarvitse erikseen hakea. Ruotsalainen henkilötunnus mahdollistaa esimerkiksi ruotsalaisen henkilökortin, verkkotunnistautumistietojen ja puhelinliittymän hankkimisen.

Väliaikainen henkilönumero (samordningsnummer)

Jos suunnittelet asuvasi ja työskenteleväsi Ruotsissa vähemmän kuin yhden vuoden, sinua ei tarvitse lisätä väestörekisteriin etkä tarvitse ruotsalaista henkilötunnusta. Sen sijaan käytät väliaikaista henkilönumeroa. Väliaikaista henkilönumeroa on haettava itse, mutta myös työnantaja voi huolehtia siitä. Verovirasto tekee päätöksen väliaikaisen henkilönumeron myöntämisestä.

Väliaikaisen henkilönumeron avulla maksetaan esimerkiksi verot ja hoidetaan asiointi viranomaisten kanssa. Sen voi myös saada odottaessaan oleskelulupaa ja varsinaista henkilötunnusta.

Kevytyrittäjänä toimiminen ilman henkilötunnusta

Cool Companyn avulla voit toimia kevytyrittäjänä, vaikka sinulla ei olisikaan henkilötunnusta. Sinulla tulee olla väliaikainen henkilönumero ja sinun täytyy pystyä osoittamaan, että sinulla on ruotsalainen työlupa. Todennusta varten tarvitaan muutamia asioita. Nämä ovat:

  • Asiakirjat, joista käy ilmi, että sinut on rekisteröity A-veroa (tuloveroa) varten vuodelle 2022. Saat nämä Verovirastolta.
  • Kopio passista
  • Jos passi on myönnetty EU-alueen ulkopuolella, siitä tarvitaan kopio oleskelu- ja työlupaa varten.