Дозвіл на роботу в Швеції

Vårt erbjudande

Ви плануєте переїхати до Швеції? Чи з якихось причин змушені приїхати до Швеції та маєте намір залишитися, щоб жити тут постійно? Якщо ви приїхали або плануєте приїхати до Швеції та не є громадянами ЄС/ЄЕЗ, дізнайтеся, що потрібно для того, щоб мати можливість жити та працювати в цій країні.

Нижче ми розглянемо, що таке дозвіл на роботу, індивідуальний реєстраційний номер та тимчасовий реєстраційний номер.

Що означає дозвіл на роботу?

Personer som är medborgare i EU/EES behöver inte ansöka om ett svenskt Особам, що мають громадянство країни ЄС/ЄЕЗ, не потрібно подавати заявку на отримання дозволу на роботу в Швеції, оскільки вони мають право на проживання в цій країні. Якщо ж людина не є громадянином якоїсь із країн ЄС/ЄЕЗ, їй потрібно подати заявку на отримання дозволу на роботу до того, як вирушати жити й працювати до Швеції. З дозволом на роботу дозволяється жити та працювати в Швеції.

Що потрібно, щоб отримати дозвіл на роботу в Швеції?

Щоб дозвіл на роботу був визнаний в Швеції, потрібно підтвердити свою особу за допомогою паспорта, показати, де ви збираєтеся працювати, а також підтвердити, що ви отримуватимете адекватну заробітну плату й матимете страхування.

iЯк подати заявку на отримання дозволу на роботу в Швеції?

gЩоб отримати дозвіл на роботу в Швеції, слід подати заявку в Державне Міграційне управління. Це найпростіше зробити через їхній сайт, де також міститься вся інформація, необхідна для подання заявки. Про Державне Міграційне управління Швеції.

A middle eastern man is helping his son with his school work in their living room at home.

Індивідуальний реєстраційний номер та тимчасовий реєстраційний номер

Індивідуальний реєстраційний номер та тимчасовий реєстраційний номер – це два різні способи підтвердити свою особу, один з яких завжди необхідний, наприклад, під час взаємодії з офіційними органами або системою охорони здоров’я.

Ті, хто планує проживати в Швеції більше ніж рік, здебільшого мають зареєструватися за місцем проживання та у зв’язку з цим отримують шведський індивідуальний реєстраційний номер. Реєстрація за місцем проживання здійснюється через Податкове агентство; окремо подавати заявку на отримання індивідуального реєстраційного номера не потрібно. Шведський індивідуальний реєстраційний номер дає можливість отримати, наприклад, шведське посвідчення особи, електронне посвідчення особи та телефонний абонемент.

Så fungerar sимчасовий реєстраційний номер

Якщо ви плануєте жити та працювати в Швеції менше ніж рік, вам не треба реєструватися за місцем проживання або отримувати шведський індивідуальний реєстраційний номер; натомість можна скористатися тимчасовим реєстраційним номером. Заявку на отримання тимчасового реєстраційного номера можна подати самостійно, але це може також зробити ваш роботодавець. Рішення про видачу тимчасового реєстраційного номера ухвалює Податкове агентство.

Тимчасовий реєстраційний номер потрібний, наприклад, для того, щоб сплачувати податки або взаємодіяти з офіційними органами. Його можна отримати також в очікуванні посвідки на проживання та індивідуального реєстраційного номера.

Як працювати самостійно без індивідуального реєстраційного номера

У Cool Company можна працювати самостійно, не маючи індивідуального реєстраційного номера. У цьому випадку потрібні тимчасовий реєстраційний номер та дозвіл на роботу в Швеції. Щоб підтвердити своє право на роботу, необхідно надати кілька документів. Ось їх перелік:

  • Документ, який підтверджує, що ви зареєстровані як платник податку «А» (податок на прибуток) у 2022 році. Його можна отримати в Податковому агентстві.
  • Копія паспорта.
  • Якщо паспорт видано в країні за межами ЄС, необхідно додати копію посвідки на проживання та дозволу на роботу.

Ви приїхали до Швеції з України?

На тих, кому довелося приїхати до Швеції з України після 24 лютого 2022 року, поширюється Директива Ради Європи щодо тимчасового захисту. Це означає, що якщо ви є громадянином України, постійно проживаєте на її території або маєте там статус особи з правом на захист, ви отримуєте дозвіл на проживання та дозвіл на роботу в ЄС не менше ніж на рік із можливістю подовження ще на два роки.

Щоб на вас поширювалася Директива Ради Європи і щоб отримати посвідку на проживання та дозвіл на роботу в Швеції, необхідно підтвердити свою особу в Державному Міграційному управлінні – через сайт або завітавши особисто до одного з офісів. Отримавши підтвердження своєї посвідки на проживання та дозволу на роботу, можна починати працювати в Швеції як найманий працівник, самостійний працівник або індивідуальний підприємець.

Försäkrad och trygg med trygghetspaketet