”Jag är noga med att inte prisa ner mig för mycket”

Tittar man in i världen av frilansare inom yrkeskategorin creative finns allt från Art Directors till Illustratörer som valt frihet framför anställning. Som frilansare och egenanställd har man lyxen att bestämma över sin egen tid och lyxen att välja och välja bort uppdrag, men hur prissätter man egentligen sin egen tid och kreativitet?

klocka creative

”Som frilansare har jag både friare arbetstider och frihet att välja och välja bort uppdrag.”

Henrik är en minst sagt erfaren kreatör och copywriter som efter lång och trogen tjänst i reklambyråernas värld, närmare bestämt 14,5 år, hängt av sig anställningsbrickan och blivit sin egen chef. Efter snart ett år av frilansliv på heltid är Henrik övertygad om att steget mot en egenanställning var rätt på alla sätt.

Cool Company är faktureringspartner till Henning sedan startskottet gick för frilansliv på heltid. Nu delar vi med oss av Henriks kloka ord, råd och erfarenheter.

 

Vilka fördelar ser du med att vara frilansare jämför med anställd på byrå?

– Som frilansare har jag både friare arbetstider och frihet att välja och välja bort uppdrag. När jag slutfört ett uppdrag så är det klart, på byrå blir känslan ofta att man sitter fast i en evighetsmaskin där det alltid finns mer att göra. Dessutom går faktiskt pengarna jag fakturerar till mig, och inte till ett nätverk, ägare eller till kontorslokaler fyllda med designmöbler.

Storslagna idéer är inget som skrämmer entreprenören. Ju galnare desto bättre!

”När jag slutfört ett uppdrag så är det klart, på byrå blir känslan ofta att man sitter fast i en evighetsmaskin där det alltid finns mer att göra.”

Hur hittar du uppdrag, eller är det uppdragen som hittar dig?

– De flesta av mina uppdrag kommer från kontakter jag arbetat upp under mina år på byrå, men även LinkedIn och rekommendationer från andra har också gett en del uppdrag. Jag har egentligen inte behövt jaga uppdrag än så länge.

Hur tänker du kring prissättning när du ska börja ett nytt projekt?   

– Jag har hört mig för med vänner som frilansat för att hitta en rimlig prisbild och jag är noga med att inte ”prisa ner” mig för mycket, men det är nog mest för min självbilds skull tror jag.

Vad passar dig bäst, timarvode eller fast prislapp?

– Än så länge har jag mest fakturerat per timme. Jag bockar av varje arbetad timme i en sorts journal för att hålla koll och för att kunna redovisa för uppdragsgivaren.

Påverkar förfrågningar från vänner och bekanta din prissättning?

– Vänner kan absolut få rabatt, samtidigt som en kan uppleva att det finns en viss blindhet för ens specialkompetens. En skulle ju aldrig be en kompis som är hantverkare att bygga om ens kök till priset av en middag, som ofta är den kompislön som erbjuds oss med mindre handfasta yrken.

 Tycker du att det är svårt att prissätta din egen tid och kreativitet?

– Att sätta ett timpris känns ganska enkelt, pris per projekt är svårare tycker jag. Jag pitchade på ett uppdrag där en stor tidning skulle byta namn på ett av sina erbjudanden. Offerten jag gav kändes rimlig med tanke på uppdragsgivare, produkt, uppdrag och värde för uppdragsgivaren. Dock misstänker jag att mitt pris ansågs för högt och gjorde att jag inte fick uppdraget, så det fick bli en lärdom.

 

Vi på Cool Company får ofta frågor från våra egenanställda kring lön och prissättning. Som en hjälp på traven har vi tagit fram Lönebarometern där våra egenanställda kan jämföra vad man som frilansare ska ta betalt per timme för att nå samma månadslön som om man vore fast anställd. Så att man åtminstone inte tar för lite betalt.

You might also be interested in…

Frilansrapporten 2021 – skärmfrihetens tid

Frilansrapporten 2021 – skärmfrihetens tid

Om årets frilansrapport I Frilansrapporten kartlägger vi på Cool Company hur svenskarna tänker kring arbetslivet i ...
Släpp frilansaren fri!

Släpp frilansaren fri!

När dörrarna till kontoren återigen öppnar ska frilansarna ha svängdörrar. Det menar Matilda i senaste blogginlägget.
Stark tillväxt hos Cool Companygruppen under första kvartalet

Stark tillväxt hos Cool Companygruppen under första kvartalet

Cool Company inleder året med rekordsiffror. Den stora ökningen i Storbritannien är främst driven av skatteförändringen IR35 som ritat om kartan för frilansare och egenanställda där.
Ett extraknäck i rörelse genom Stockholm

Ett extraknäck i rörelse genom Stockholm

Therese kör podtaxin Bzzt runt om Stockholm vid sidan av studierna för att dryga ut kassan. Läs mer här,