My Cool Story: Alexander Forselius

Berätta, vad är din roll i frilansvärlden?
Mitt stora intresse är musik och IT och jag har turen att kombinera dessa två i mitt yrkesliv. Jag jobbar som webbutvecklare och musiker, men skriver även böcker och föreläser. Jag har en egen firma sedan tidigare för mina passiva intäkter såsom musiken och böcker, men som webbutvecklare fakturerar jag via Cool Company.

Hur hamnade du där?
Efter att ha drivit en enskild firma som IT-konsult och musiker har jag valt att börja fakturera för mina uppdrag inom IT via Cool Company. Eftersom jag vill fokusera på att både göra ett bra jobb inom musik och IT valde jag att omförhandla mina avtal och skicka fakturorna via er.

Att fakturera via Cool Company har gjort att jag kan jobba ännu bättre. Jag kan få det bästa av två världar, såsom tryggad pension samtidigt som jag kan fortsätta verka inom det yrke jag brinner för och ändå veta att min framtid som pensionär eller i värsta fall sjukskriven kommer bli tryggare.

Vad skulle du säga är det som tilltalar dig mest med frilansandet?
Det bästa av båda världarna! Tryggheten jag får av att gå via er, men samtidigt kunna arbeta med det jag är bra på och brinner för.

Jag fick diagnosen autism när jag var fem år, det har varit kämpigt, både i skolan och på arbetsmarknaden, men mina intressen IT och musik visade vägen till ett arbete jag klarar av och vill jobba med. Jag har alltid velat ha flexibilitet men samtidigt slippa oroa mig för framtiden, vilket har varit ett dilemma länge. Att fakturera utan företag gör det möjligt för mig att både ”äta kakan och ha den kvar”.

Vad upplever du är mest utmanande med frilansande?
Det är osäkerheten som finns, att hela tiden dra in nya uppdrag eftersom jag jobbar inom en projektbransch. Samtidigt tror jag att det har blivit en större osäkerhet även när man jobbar på en traditionell firma, och jag känner att som frilansare eller konsult är jag mer involverad i min egen karriär och arbetar och kämpar hela tiden för mig själv och min väg.

Om vi blickar framåt 10 år, var i frilansvärlden är du då?
Det är svårt att säga, i dagsläget känns det väldigt svårt att veta hur världen och de branscher jag verkar inom ser ut om tio år. Jag hoppas att jag är lite större inom musiken och fortsätter växa och utvecklas. AI är ett stort ämne just nu och det är svårt att veta var allt tar vägen, men jag skulle vilja lära mig mer om det, det ska bli spännande att se hur det förändrar arbetsmarknaden i framtiden.

När jag ser till hela arbetsmarknaden hoppas jag också att vi i framtiden kan jobba mindre genom en kombination av passiva inkomster, att vinsterna av AI går till alla, att vi kan jobba mindre och göra mer av sådant som är viktigt för oss själva och samhället i stort, även om det inte ger direkt inkomst, såsom träning, kultur och meditation. Med mina egna erfarenheter vill jag också fortsätta inspirera andra med diagnoser att ta sig ut på arbetsmarknaden, visa att det finns olika sätt att arbeta och leva sitt liv.

Har du något tips till andra som funderar på att frilansa?
Jag tycker att Cool Company är ett jättebra sätt att åtminstone börja med. Ett tips från mig är att titta upp vad som gäller för dig om du till exempel har sjukpenning. Kolla upp ordentligt med A-kassan och försäkringskassan innan så det inte blir några problem eller missförstånd. Att frilansa har lett mig till jobb jag inte hade fått på traditionellt vis. Frilans har varit ett mycket bättre och enklare sätt för mig att komma in på ett uppdrag, visa vad jag kan och ta mig vidare i karriären.

Något annat du vill lägga till?
Jag vill lyfta fram det positiva med den här arbetsformen. Det rapporteras mycket negativa saker i medierna, jag tycker bara att extremer visas upp, men för mig har det inneburit enorma möjligheter jag inte annars hade haft. Det fungerar utmärkt för många människor och jag tycker att Cool Company “skapar en ramp” för marginaliserade grupper att kunna ta sig in i ett arbetsliv de faktiskt vill verka inom. Genom företag som Cool Company kan jag jobba ”utanför normen” istället för tryckas in där jag inte känner mig hemma.


Rekommenderade inlägg

Ta del av fler historier från frilansare