My Cool Story: Mirjana Krisanovic 

För äventyraren Mirjana Krisanovic existerar inga hinder i livet. Hon arbetar som blind bloggare, bergsbestigare, skådespelerska och inspirationsföreläsare genom Cool Company. Läs Mirjanas Story!

Mirjana berätta för oss – vem är du?

Jag heter Mirjana Krisanovic, är 23 år och driver bland annat bloggen Mirjana’s Adventures. Förutom äventyrare är jag också skådespelerska och föreläsare – med andra ord en mångsysslare som jobbar med det jag brinner för. Parallellt som jag arbetar med min blogg och filmproduktioner studerar jag till studie- och yrkesvägledare på Malmö Högskola.

Jag föddes med en ögonsjukdom och när jag var 10 år fick jag en näthinneavlossning, vilket resulterade i att jag blev helt blind. Men jag ser dock inga hinder.

”“If you want to do something just do it!” Det är bara du som sätter dina egna gränser. Mitt råd till dig är att fundera ut en konkret samt unik affärsidé.”

Hur startade du din karriär?

Efter studenten var jag osäker på vad jag ville göra och började med att studera fristående kurser och testade även på studier inom friskvård.

Det var inte var något för mig. Eftersom jag alltid drömt om att jobba med film bestämde jag mig för att förverkliga den drömmen. Det gjordes en dokumentärfilm om hur jag som blind dansar och klarar mig i min vardag, för att visa att ingenting är omöjligt. Hur det begav sig blev filmenpopulär så jag fick resa runt i Sverige och föreläsa om min historia.

En dag 2012 sade min danslärare ”du kan bestiga berg med den här attityden”. Han menade givetvis metaforiskt, men mig gav det inspiration att några år senare faktiskt bestiga ett berg i Himalaya så jag sökte sponsorer och jobbade hårt för att finansiera projektet. Ett par journalister frågade om jag skulle blogga under min bergsbestigning? Det skulle jag och startade Mirjana’s Adventures.

Att blogga var inget jag ville försörja mig på, så jag har fortsatt att föreläsa. Min blogg handlar om mig och mitt varumärke, jag vill leva upp till det jag skriver ”att våga satsa på dina drömmar”. Därför har verksamheten utvecklats till ett företag som även jobbar med film och skådespeleri. Jag följer mina drömmar.

Vad är roligast med ditt jobb?

Jag älskar att frilansa som egenanställd för jag känner mig flexibel och fri! Det är fantastiskt roligt att arbeta med sociala medier och att kunna arbeta med att egentligen bara berätta om mig själv och att vad jag tycker är kul, är fantastiskt. Med andra ord kan jag vara mig själv på jobbet och det bästa är att jag är chef över min verksamhet.

Min historia om hur jag blev blind och vägen fram till idag har inspirerat många och det gör mig väldigt glad. Det är viktigt för människor att ha en förebild, speciellt om man är ensam. Det vet jag av egen erfarenhet eftersom jag inte hade någon min närhet under en tuff period i mitt liv då jag var deprimerad. Därför vill jag hjälpa andra och förhoppningsvis blir jag deras förebild.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Väckarklockan ringer klockan 06:00, då äter jag frukost och tränar alltid innan jag åker till Högskolan. Efter skolan bloggar jag eller träffar potentiella samarbetspartners. Det är inte varje dag jag skriver  men jag uppdaterar minst en gång i veckan både på Instagram och Facebook.

Eftersom jag är student jobbar jag inte heltid med mitt företag även om det såklart är drömmen. En anledning till varför jag exempelvis inte kan uppdatera en bild på Instagram varje dag, är bland annat för att jag tyvärr som blind inte kan fotografera själv så jag behöver hjälp och jag brukar be mina vänner att fotografera åt mig.

Vad är viktigast för dig som egenanställd?

Eftersom jag värderar all min tid väldigt högt, är det viktigt för mig att administrationen sköts snabbt och enkelt. Bokföring i sig är inte särskilt kul, därför är det bra att Cool Company ansvarar för den biten åt mig så kan jag gör allt det jag tycker om att göra.

Varför passar det dig att vara egenanställd?

Det är viktigt att jag får känna mig fri att jobba som jag vill och få tid att fokusera på det jag tycker är viktigt och roligt. Då får jag ny energi till mitt arbete. Därför passar egenanställning mig som frilansare så bra.

Vad är ditt bästa tips för den som funderar på att bli egenanställd?

“If you want to do something just do it!” Det är bara du som sätter dina egna gränser. Mitt råd till dig är att fundera ut en konkret samt unik affärsidé.

Vad gillar du med Cool Company?

Cool Company sköter all min administration och hanterar mina fakturor, det hjälper mig att kunna fokusera på det som jag tycker är roligt.

Hur når man dig snabbast?

Mig når man på Facebook eller Instagram som @mirjanasadventures.

Rekommenderade inlägg